Ruma ankanpoikanen

Kun toimittaja tekee samasta asiasta useamman päivän juttusarjaa, tulee lukijalle väkisin markkinakohteena oleva ja vedätettävä olo: mitähän se seuraavaksi kaivaa koipussistaan.

Rusin, Suopon ja Rosenholzin kanssa on vähän näinkin. Ei tohdita kertoa kerralla, kun kesädekkariin on ehditty tottua (tänä vuonna ei näytä sellaista olevan Aamulehti-lehtien valikoimassa?)

Nyt, lauantain aamulehdessä, saa huutia poliisiministerin avustaja, Suposta siirretty. Ja avustajan esimies. Ja Suomi.

Kas kun Suomessa on tapana kysyä, mitä elefantti meistä ajattelee. Kas kun Aamulehti on Suomesta. Se kysyy. Yksi yksittäinen vastaa: Suomi on huonompi kuin Tanska. Suomi on typerä. Suomi ei osaa käyttää faksia tai puhelinta. Suomi salaa.

Lopuksi lehti – Aamulehti-yhtymän miljoonan lukijan lehti – kehaisee, kuinka se osaa kysyä. Saksalaiselta besserwisseriltä. Oikean kysymyksen. 15 vuoden jahkailun jällkeen.

Rakastan mediaa, kulutan sitä ja avaan aamuisin useamman lehden ynnä sähköisen kanavan uteliaana näkemään, miten maa makaa. Aina rakkautensa kohdetta ja käyttäytymistä ei voi valita. Mutta aina se pitää yrittää kohdata ja antaa sen kertoa.

Muuten: saksalainen haluaa tappaa elefantin ja myydä teurastuotoksen voitolla. Amerikkalainen haluaa opettaa norsulle temppuja ja myydä sen sirkukseen. Ranskalainen haluaa nähdä, miten efelantit rakastelevat.

Suomilainen haluaa tietää, mitä elefantti hänestä ajattelee. Paitsi kännissä. Silloin suomilainen lähtee vetään ronsuu turpiin. Oikein kunnolla.

* * *

Näyttää olevan sateinen sää, harakka huttua keittää. Taidan mennä töihin. Siihen firmaan, joka osti valtion työterveyshuollon, mutta ei kykene takaamaan minulle vastaanottoavustajaa. Tulee yksinäinen aamupäivä.

Illalla ei ollut yksinäistä. Oli taidenäyttelyn avajaiset. Siellä oli Kekkonenkin shaketissa paikalla. En muistanut kysyä, mitä mieltä olisi ollut Suopon avoimuudesta.

Taiteilija – tammenlehvä takinkäänteessään – oli upea, taide on koskettavaa ja ylöspano loistava. Palaan asiaan iltapäivän mittaan.

Yöllä Marrasjärvellä soitteli punakylkirastas upean bluesin.